naar het menu naar de content Oorakel informatie & advies
U bent hier: Home / Nieuws / Afschaffing eigen bijdrage kinderen bij hoortoestellen 

Afschaffing eigen bijdrage kinderen bij hoortoestellen - Nieuws

22 juni 2015Minister Schippers schrapt per 1 januari 2016 de eigen bijdrage voor hoortoestellen voor jongeren tot 18 jaar. Daarmee komt ze tegemoet aan de wens van veel patiŽntenverenigingen en een ruime Kamermeerderheid.

De patiŽntenverenigingen hebben lange tijd aangedrongen op deze maatregel en zijn dan ook zeer blij met de toezegging van de minister. Veel fracties in de Tweede Kamer vinden het ook een slechte zaak dat er kinderen zijn die nu geen gehoorapparaat krijgen, terwijl dat voor de ontwikkeling van onder meer hun taalvaardigheid en hun sociale vaardigheden belangrijk is.

Sinds 2013 wordt een eigen bijdrage van 25 procent gevraagd, wat voor sommige ouders te veel is. Ouders van circa 4.000 slechthorende kinderen moeten - net als volwassenen Ė deze eigen bijdrage betalen. Dat is onrechtvaardig, vinden de patiŽntenverenigingen, aangezien zorg voor kinderen in Nederland altijd gratis is. Voor kinderen geldt daarom ook geen 'eigen risico' als zij een beroep moeten doen op zorg. Om die reden hebben de gezamenlijke patiŽntenverenigingen er bij de minister op aangedrongen om voor kinderen 100% vergoeding mogelijk te maken. Hierbij kregen zij steun van diverse partijen in de hoorbranche.

FinanciŽle schade
Volgens de Kamer kost de maatregel minister Schippers nog geen 300.000 euro, op een totaal van circa 130 miljoen hoorzorg per jaar, en moet zij die zo snel mogelijk doorvoeren. Hoe langer het duurt, hoe meer schade voor jongeren, zeggen de Kamerleden.

Schippers zei eerder nog dat zij een onderzoek wil laten doen naar de problemen, maar is het met de Kamer eens dat er geen tijd verloren mag gaan. De wijziging gaat in per 1 januari 2016.

Onder de uitdagende titel 'Wie durft?' heeft Stichting Hoormij, namens de gezamenlijke belangenverenigingen van doven, slechthorenden en TOS, een brandbrief gestuurd naar alle audicienbedrijven en zorgverzekeraars. Inzet: zorg dat er snel een overgangsregeling komt nu minister Schippers heeft aangekondigd dat de eigen bijdrage voor hoortoestellen bij kinderen komt te vervallen per 1 januari 2016. De meeste audiciens pakken de handschoen op, de verzekeraars hebben meer tijd nodig.

Omdat minister Schippers deze eigen bijdrage niet per direct kon afschaffen, dreigt er nu een vervelende situatie te ontstaan waarbij ouders nog maanden wachten met de aanschaf van een hoortoestel voor hun kind. Kostbare maanden, als het om de ontwikkeling van een kind gaat. Vandaar onze brandbrief aan de audicienbedrijven en zorgverzekeraars: wie durft deze handschoen op te nemen? De brandbrief is op 30 juni jl. verstuurd.

Audicienketens doen mee
Hans Anders kwam als eerste direct met het aanbod: zij zullen dit jaar geen eigen bijdrage in rekening brengen bij kinderen tot 18 jaar. Kort daarop gevolgd door Schoonenberg Hoorcomfort met eenzelfde regeling. Chapeau voor Hans Anders en Schoonenberg Hoorcomfort. Daar haken deze week Specsavers, Van Boxtel en Beter Horen met eenzelfde regeling bij aan.

Klik op de tekst om het volledige bericht te kunnen lezen!

U kunt ook zoeken in oudere berichten door het invullen van een trefwoord in het tekstvak rechts boven.

Indien u nieuws wilt laten plaatsen op oorakel.nl, kunt u mailen naar nieuws@oorakel.nl 

Alleen nieuws met een algemeen, vernieuwend en/of een landelijk karakter komt in aanmerking voor plaatsing. Dat betekent dat de inhoud van nieuwsberichten kan variëren van berichten over nieuwe technische hulpmiddelen tot nieuwe organisaties of projecten tot aankondigingen van landelijke en/of vernieuwende activiteiten voor slechthorenden en doven.

  ©2019 Oorakel informatie & advies - info@oorakel.nl - 070 - 3848308 - powered by e-Boys  
home | colofon | sitemap |