naar het menu naar de content Oorakel informatie & advies
U bent hier: Home / Nieuws / Mobile app voor doven en slechthorenden vertaalt alles 

Mobile app voor doven en slechthorenden vertaalt alles - Nieuws

10 juni 2016Vrijdagmiddag was Ava, een smartphone app voor doven en slechthorenden, op televisie te zien tijdens de uitzending van RTL Z In Zaken. Jari Hazelebach, zoon van dove ouders, slaagde erin om wat los te maken bij de tafelgasten. Zij beoordeelden de pitch met vijf tienen, iets wat nog nooit eerder is voorgekomen tijdens het programma.

Afbeelding: Mobile app voor doven en slechthorenden vertaalt allesDe uitzending is terug te zien via
http://www.rtlz.nl/tags/onderwerpen/media/televisie/tv-programmas/rtl-z-nieuws/z-zaken-pitch
De uitzending met ondertiteling komt later op
http://www.ava.me/
https://www.facebook.com/avadotme

Dinsdag 24 mei ging Jari al met de jury- én publieksprijs van de Philips Innovation Award 2016 naar huis. De jury roemde zijn passie en de impact die Ava heeft op mensen met een gehoorbeperking wereldwijd. “Bij Ava, willen we communicatiebarrières tussen horenden en doven, altijd en overal, voorgoed doorbreken.” aldus Jari, tevens student aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het winnen van de Award levert €50.000,- op om de app verder te ontwikkelen.

Spraakherkenning met Real Time Text
De Ava-app activeert en verbindt de microfoons van de aanwezige smartphones. Vervolgens worden de gesprekken opgevangen en via spraakherkenning omgezet in tekst. Zodoende kunnen de gebruikers binnen één seconde op hun smartphone zien wie wat zegt. Contacten met familie, vrienden en collega's verlopen hierdoor een stuk makkelijker.

Communicatiebarrières
Groepsgesprekken zijn voor veel doven en slechthorenden vaak problematisch. Bijvoorbeeld een plotselinge vergadering op het werk, een etentje met het gezin of zomaar een gesprek bij de bakker. Spraakafzien, in de volksmond liplezen genoemd, is te vermoeiend om lang vol te houden en lang niet iedereen beheerst de Nederlandse Gebarentaal. Ava biedt de uitkomst voor de ruim 1,5 miljoen Nederlandse doven en slechthorenden. Dit aantal zal de komende jaren stijgen als gevolg van lawaaidoofheid en vergrijzing.

Ava zoekt nog Nederlandse testers
Uniek is de intensieve betrokkenheid van de eindgebruikers: doven en slechthorenden. Bovendien is één werknemer van Ava zelf doof en komen er twee uit een familie met dove ouders. De app is nog volop in ontwikkeling, om deze reden is Ava nog opzoek naar testgebruikers. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de website van Ava, www.ava.me

Klik op de tekst om het volledige bericht te kunnen lezen!

U kunt ook zoeken in oudere berichten door het invullen van een trefwoord in het tekstvak rechts boven.

Indien u nieuws wilt laten plaatsen op oorakel.nl, kunt u mailen naar nieuws@oorakel.nl 

Alleen nieuws met een algemeen, vernieuwend en/of een landelijk karakter komt in aanmerking voor plaatsing. Dat betekent dat de inhoud van nieuwsberichten kan variëren van berichten over nieuwe technische hulpmiddelen tot nieuwe organisaties of projecten tot aankondigingen van landelijke en/of vernieuwende activiteiten voor slechthorenden en doven.

  ©2019 Oorakel informatie & advies - info@oorakel.nl - 070 - 3848308 - powered by e-Boys  
home | colofon | sitemap |