naar het menu naar de content Oorakel informatie & advies
U bent hier: Home / Nieuws / UMC Utrecht onderzoekt behandelingen eenzijdige doofheid 

UMC Utrecht onderzoekt behandelingen eenzijdige doofheid - Nieuws

30 april 2018De afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht is in 2014 een onderzoek gestart naar de behandeling van eenzijdige doofheid. In de studie worden de huidige behandelingen vergeleken met cochleaire implantatie. Voor dit onderzoek zijn zij nog steeds op zoek naar nieuwe deelnemers.

Afbeelding: UMC Utrecht onderzoekt behandelingen eenzijdige doofheidEenzijdige doofheid
Van eenzijdige doofheid spreken we wanneer iemand ťťn oor goed (gehoordrempel ≤30dB) en ťťn slecht oor heeft (gehoordrempel ≥70 dB). PatiŽnten met eenzijdige doofheid ondervinden daar dagelijks hinder van, bijvoorbeeld bij het bepalen waar geluid vandaan komt, of bij het verstaan van spraak in rumoerige ruimtes. Om dit goed te kunnen, hebben de hersens geluidsinformatie van twee oren nodig.

Huidige behandelingen
PatiŽnten met eenzijdige doofheid worden in Nederland op dit moment behandeld een Contralateral Routing of Sound System (CROSS) of een botgeleidend hoortoestel, Bone Conduction Device (BCD). Beide apparaten bieden het geluid - via een omweg - aan het goede oor aan; het slechte oor wordt dus niet gebruikt.

Cochleaire implantatie
Een mogelijk nieuwe behandeling voor eenzijdige doofheid is cochleaire implantatie, (CI). Een CI wordt tijdens een operatie ingebracht en neemt de functie van het beschadigde slakkenhuis over. In bepaalde mate wordt hiermee horen met twee oren hersteld. Met deze behandeling is al veel ervaring, echter alleen patiŽnten met tweezijdige doofheid.

CINGLE-studie
In 2014 is in het UMC Utrecht de CINGLE-studie gestart. Het doel van dit onderzoek is de huidige behandelingen bij eenzijdige doofheid te vergelijken met CI. Anders dan bij eerdere studies uit het buitenland naar CI bij eenzijdige doofheid, worden in de Utrechtse studie de drie behandelingen met elkaar vergeleken. PatiŽnten worden ingedeeld op basis van loting, waarmee de hoogste vorm van medisch-wetenschappelijk bewijs geleverd kan worden.

Deelnemers gezocht!
Op dit moment doen er ongeveer 95 patiŽnten mee in de studie. De onderzoekers zijn echter nog op zoek aan deelnemers: in totaal kunnen er 120 patiŽnten deelnemen.
Kent of bent u iemand die geÔnteresseerd is in deze studie? Dan kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam via CINGLE@umcutrecht.nl. Er zal dan worden beoordeeld of u een geschikte kandidaat bent en u zult uitgebreidere informatie over de studie ontvangen.

Klik op de tekst om het volledige bericht te kunnen lezen!

U kunt ook zoeken in oudere berichten door het invullen van een trefwoord in het tekstvak rechts boven.

Indien u nieuws wilt laten plaatsen op oorakel.nl, kunt u mailen naar nieuws@oorakel.nl 

Alleen nieuws met een algemeen, vernieuwend en/of een landelijk karakter komt in aanmerking voor plaatsing. Dat betekent dat de inhoud van nieuwsberichten kan variëren van berichten over nieuwe technische hulpmiddelen tot nieuwe organisaties of projecten tot aankondigingen van landelijke en/of vernieuwende activiteiten voor slechthorenden en doven.

  ©2019 Oorakel informatie & advies - info@oorakel.nl - 070 - 3848308 - powered by e-Boys  
home | colofon | sitemap |