naar het menu naar de content Oorakel informatie & advies
U bent hier: Home / Nieuws / Werelddovendag 2015: Doven in beweging 

Werelddovendag 2015: Doven in beweging - Nieuws

4 september 2015Op zaterdag 26 september 2015 wordt voor de 26ste keer Werelddovendag (WDD) georganiseerd. Dit jaar is het thema 'Doven in beweging'.

Maandenlang is de organisatie bezig geweest met nadenken, brainstormen en vergaderen over de invulling van WDD 2015. Ook dit jaar is zij erin geslaagd er een bijzondere dag van te maken. Het thema zal zijn 'Doven in beweging' en de locatie is Sportcomples Olympos in Utrecht.


Afbeelding: Werelddovendag 2015: Doven in bewegingEr is gekozen voor dit thema omdat het niet alleen belangrijk is dat dove mensen net als iedereen in beweging blijven voor hun gezondheid, maar ook dat ze op sociaal, politiek en arbeidsniveau betrokken blijven in de maatschappij. WDD is een dag waarop hierover wordt gepraat middels ontmoetingen, workshops en lezingen. De organisatie vindt het belangrijk dat doven samen hun stem laten horen en met elkaar opkomen voor de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal. WDD is voor alle leeftijden, jong en oud, horend en doof.

Demonstraties
Ook dit jaar is het programma zeer veelzijdig. Het thema is 'beweging', dus er is veel aandacht voor sport. Er zullen demonstraties zijn, maar nog leuker, je kunt zelf meedoen. Dus neem je sportkleding maar mee.
Er is een duiktank aanwezig om een duik te demonstreren door een dove duikinstructeur, er kan gezaalvoetbald worden, er is een klimmuur, je kunt hockeyen en trefballen.

Workshops en informatie
Ben je niet zo'n sporter en heb je liever wat meer informatie over een bepaald onderwerp? Er zullen in de ochtend twee lezingen gegeven worden. Door Gardy van Gils, 'Oog voor doof (on)vriendelijk taalgebruik' over juist en onjuist gebruikte termen in de Nederlandse taal over doven en doofheid. En een lezing van Jeantine Janse met 'Carriere met tranen van vreugede en verdriet' waarin zij vertelt over de soms zware weg die zij heeft bewandeld om (cognitief) gedragtherapeut te worden.
Aansluitend aan deze lezingen, komen er een vijftal workshops. Meer informatie hierover vindt je op de website.
De sportzaal in dit sportcomplex is helemaal ingericht met kraampjes. Dit jaar niet alleen voor bedrijven, instanties en verenigingen, maar ook voor dove ondernemende mensen zelf. Mensen met een hobby of met een eigen bedrijf (zzp'ers) staan de hele dag klaar om je te informeren.

Ook aan de kinderen is gedacht. In de speciaal ingerichte Kinderhoek kunnen zij de hele dag ravotten, spelen, knutselen, sporten en spelletjes doen. Er treedt een clown op en er wordt gezongen in gebarentaal. Kinderen kunnen vooraf meedoen met een kleurwedstrijd. Hiervoor kunnen ze een kleurplaat downloaden en meenemen naar WDD.

Botanische Tuinen
Ben je even toe aan een frisse neus tussen alle indrukken door? Dan kun je die dag terecht in de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht. Met een museumjaarkaart is de toegang gratis. Zonder kaart kost een entreekaartje 6 euro. Een speurtocht voor kinderen tot 12 jaar is te reserveren voor 5 euro. Voor een rondleiding worden geen kosten in rekening gebracht. In de Botanische Tuinen vind je een uitgebreide collectie inheemse en uitheemse planten en bloemen. In de aangrenzende Diertjestuin fladderen vlinders, bijen, hommels en libellen rond.

Dinershow en afterparty
Als je na deze sportieve en informatieve dag nog geen zin hebt om naar huis te gaan, dan is er ook voor 's avonds een uitgebreid programma. Tijdens het Italiaans warm en koud buffet kun je genieten van een heuse dinershow met optredens van o.a. twee dove cabaretiers, een dove singer-songwriter, een dove dj en een dove breakdancer.
Van 22.00 tot 01.00 uur is de afterparty.

Voor aanmelden en meer informatie kun je terecht op de website, www.werelddovendag2015.nl

Klik op de tekst om het volledige bericht te kunnen lezen!

U kunt ook zoeken in oudere berichten door het invullen van een trefwoord in het tekstvak rechts boven.

Indien u nieuws wilt laten plaatsen op oorakel.nl, kunt u mailen naar nieuws@oorakel.nl 

Alleen nieuws met een algemeen, vernieuwend en/of een landelijk karakter komt in aanmerking voor plaatsing. Dat betekent dat de inhoud van nieuwsberichten kan variëren van berichten over nieuwe technische hulpmiddelen tot nieuwe organisaties of projecten tot aankondigingen van landelijke en/of vernieuwende activiteiten voor slechthorenden en doven.

  ©2019 Oorakel informatie & advies - info@oorakel.nl - 070 - 3848308 - powered by e-Boys  
home | colofon | sitemap |