Is deze e-mail slecht leesbaar? Bekijk de e-mail in uw browser!


Nieuwsbrief januari 2010

18-01-2010

Inleiding

Ook in 2010 zal Oorakel u via een digitale nieuwsbrief op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes. Als u mensen kent die geïnteresseerd zijn in dit soort nieuws, wijs ze dan even op onze nieuwsbrief. Aanmelden kan via www.oorakel.nl.

De openingsdagen van de Oorakel vestiging in Amsterdam zijn veranderd: dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Er zijn nu ook nieuwe Oorakel folders (2010)  met de juiste adressen en openingstijden en die zijn op te vragen via info@oorakel.nl.

Mobiele telefonie

Amplicom PowerTel M5010

De Amplicom heeft een luid en regelbaar volume en een luidspreker. De toetsen en het beeldscherm zijn groot en duidelijk. Deze mobiel heeft drie voorkeuzetoetsen en een alarmknop. Heeft SMS functie, trilfunctie en bluetooth. Het is mogelijk om deze mobiel te gebruiken met het hoortoestel op het ringleiding programma. Er kan een loopset (headset voor slechthorenden) met een 2.5 mm jackplug op aangesloten worden. Leverancier  www.hoorhulp.nl  Prijs  € 119

 

Doro PhoneEasy410

Deze mobiele telefoon heeft ook een luid en regelbaar volume en een duidelijk scherm. Heeft SMS functie, trilfunctie en alarmknop. Bellen met het hoortoestel op het het ringleidingprogramma is mogelijk. De Doro PhoneEasy 410 heeft bluetooth functie en kan dus gebruikt worden met een bluetooth headset voor slechthorenden. Leverancier www.slechtziend.nl  Prijs ca. € 170

 

 Artone BT Loopset

De Artone is een draadloze bluetooth headset voor hoortoestel gebruikers (ook geschikt voor CI en BAHA gebruikers). Met de Artone kan handsfree en storingsvrij gebeld worden met een (mobiele) telefoon met bluetooth functie, zodra het hoortoestel op het ringleidingprogramma staat. Leverancier Multi Care Systems. Prijs €. 160 

 

Textphone

De Textphone is een Nokia E71 met speciaal aangepaste software voor doven en slechthorenden. Met deze mobiele telefoon is chatten heel eenvoudig en zodoende kan er makkelijk via tekst gecommuniceerd worden. In één oogopslag is te zien welke bekenden allemaal online zijn. Communicatie is mogelijk tussen de textphone en een computer of mobiele telefoon met chatprogramma. De Textphone is geen traditionele teksttelefoon en communicatie tussen de textphone en een teksttelefoon is niet mogelijk (dus ook niet met teleplus).

De Textphone kan vergoed worden door de zorgverzekering voor mensen met een gehoorverlies van meer dan 70 dB. Het abonnement (€ 17.45 per mnd) moet wel zelf betaald worden.

Leverancier Multi Care Systems  www.multicaresystems.nl

Wek- en waarschuwingssystemen

Bellman Visit Polsontvanger

Bij het wek- en waarschuwingssysteem van Bellman is nu ook een polsontvanger verkrijgbaar. Deze polsontvanger geeft door verschillende trilritmes en door  de symbolen met bijbehorende lampjes aan welke oproep binnenkomt.
Leverancier Multi Care Systems. Prijs € 325

Werkplekaanpassingen

Bij Oorakel zijn nu een aantal nieuwe systemen te zien en te beluisteren, die handig kunnen zijn voor een werkplekaanpassing. Voor een slechthorende is het bijwonen van een vergadering of een groepsdiscussie vaak heel lastig. Met een vergadersystemen kan dit probleem soms verholpen worden.

Comfort Digi Audio

Dit systeem heeft verschillende soorten zenders en ontvangers, die allemaal met elkaar te combineren zijn. Voor elke werkplek kan een optimale set gekozen worden. Het systeem is geschikt voor vergaderingen en groepsdiscussies; er zijn ook opties voor telefoneren en gebruik van bluetooth.

Leverancier Multi Care Systems www.multicaresystems.nl

 

 Mode X

Dit systeem bestaat uit verschillende microfoons (zenders). Het systeem kan gebruikt worden voor vergaderingen of in een klas. De ModeX kan gekoppeld worden aan elk merk solo-apparatuur, maar het kan ook werken via een ringleidingversterker. De persoon die door de microfoon spreekt, is goed te verstaan door de slechthorende.

Leverancier GN Resound  www.gnresound-ald.com

Stichting Audicienregister


Audiciens kunnen bij Oorakel een scholing volgen en daarmee StAr punten verdienen. In 2010 zullen er op elke Oorakel vestiging twee van deze scholingen verzorgd worden. Er zijn dus scholings bijeenkomsten in Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Leiden, Utrecht en Zwolle. Hieronder een overzicht van de bijeenkomsten:

Amsterdam ma 22 maart
ma 1 november

Groningen
di 9 maart
di 7 september
Leeuwarden do 8 april
do 7 oktober
Leiden ma 31 mei
ma 13 september
Utrecht vrij 21 mei
vrij 24 september
zwolle di 16 november

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Oorakel Leiden (info@oorakel.nl of  071 - 523 42 42), of kijken op www.oorakel.nl of op www.audicienregister.nl

Diversen

Freesound hoofdtelefoon

Deze hoofdtelefoon is goed te gebruiken in combinatie met hoortoestellen. De speakers van de hoofdtelefoon raken de oren niet. Bij gebruik van de freesound gaan de hoortoestellen niet piepen (op gewone stand of op ringleidingprogramma).
Prijs € 45  www.freesound.nl

Boeken en Websites

Bea Visser, Dove prinses

Het levensverhaal van Bea Visser, opgetekend door Petra Essink gaat over een dove vrouw die in Voorburg op de dovenschool Effatha zat en op het internaat; dat was nog in de tijd dat gebarentaal op school verboden was. Ze was later de eerste dove vrouw die gebarentaalles ging geven aan ouders van dove kinderen. Tevens was ze de eerste dove vrouw die openlijk uitkwam voor haar homoseksualiteit.

ISBN 9789490175016

Cochleaire Capriolen

In dit boek vertelt Elske Posthuma eerlijk en openhartig over haar slechthorendheid en de problemen die dit met zich meebrengt.  Ze beschrijft ook haar periode van plotsdoofheid en het krijgen van een Cochleair implantaat. Verder staat er in het boek veel interessante informatie over slechthorendheid. Het is een aanrader voor slechthorenden en mensen uit hun omgeving. 

ISBN 978-90-8954-131-4  Uitgeverij www.elikser.nl

Laat zien wie je bent!

Een film over vier jong volwassenen die slechthorend zijn of een spraak-taal probleem hebben. De film geeft een beeld van hun leven en de weg naar zelfstandigheid. De DVD is te bestellen via www.foss-info.nl


www.foss-info.nl

 De FOSS (federatie van ouders van slechthorende kinderen en kinderen met spraak-taal moeilijkheden) heeft een nieuwe website. Op deze website is veel interessante informatie te vinden over slechthorendheid en spraak-taalmoeilijkheden. Via de website zijn publicaties te bestellen. Opgave voor een nieuwsbrief is mogelijk 


www.geluidstuin.nl

 

De Nationale Hoorstichting heeft een website gemaakt om kinderen al tijdens de basisschool voor te lichten over gehoor en de risico's van hard geluid. Deze website doet dit op een speelse en virtuele manier. De geluidstuin is bedoeld voor kinderen van 9 - 12 jaar en bevat allerlei filmpjes, spelletjes en testjes over het belang van een goed gehoor.

In dit nummer

In deze editie van de nieuwsbrief vindt u:

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Meld u dan af.

Oorakel