Is deze e-mail slecht leesbaar? Bekijk de e-mail in uw browser!


Nieuwsbrief oktober 2010

09-11-2010

Inleiding

In deze nieuwsbrief van Oorakel vindt u weer een aantal nieuwe hulpmiddelen. Verder ook informatie over interessante boeken en websites. Omdat wij erg veel vragen krijgen over het aansluiten van ringleiding of IR/FM apparatuur, geven we daar ook wat informatie over. Veel hoortoestel dragers hebben een probleem met luisteren naar muziek, dus ook over dat onderwerp een tip van een slechthorende.
De Oorakel vestigingen in Zwolle en Leiden zijn opgeknapt en zien er prachtig uit. U bent van harte welkom om een bezoek te brengen aan een Oorakel vestiging. Voor adressen en openingstijden zie www.oorakel.nl; maak wel eerst even een afspraak.

Wekkers

Shake-awake
Deze reiswekker heeft een ander uiterlijk gekregen. Het is een kleine reiswekker die met een klip aan het kussen vastgemaakt kan worden. Het alarm bestaat uit geluid of trilsignaal.   Multi Care Systems Prijs € 41

TravelTim
Een compacte reiswekker met een fris kleurtje. De wekker heeft een trilfunctie, maar kan ook een zoemgeluid geven. Er kan een extra trilkussen op worden aangesloten.
Hoorexpert  Prijs € 40Shake Alert
De Shake Alert heeft een extra groot display met grote rode cijfers. De wek- en alarmfunctie  bestaan uit een flitslamp, een trilkussen en geluid met volume en toon regelaar.
Multi Care Systems  Prijs € 49

Telefoneren

FreeTel II/S
Deze versterkte DECT telefoon is verkrijgbaar als losse handset en is te koppelen met elk bestaande DECT telefoon (met GAP profiel). Deze draadloze telefoon is voorzien van regelbare versterking (+30dB), trilfunctie, toonregelaar en handsfreefunctie. Aansluiting van headset is mogelijk.
Hoorexpert   Prijs €85

Gigaset E500
Er is een vernieuwde versie van de Gigaset E365/ E360 in de handel: E500A/E500. Deze telefoon heeft een goede geluidskwaliteit en handsfreefunctie. Aansluiting van headset is mogelijk. Sommige hoortoesteldragers kunnen deze telefoon gebruiken met het hoortoestel op het  ringleidingprogramma. De Gigaset E500A heeft een antwoordapparaat.
Gigaset   Prijs €119 (E500A), €100 (E500)

Mobiel bellen

Commidt Blues II
De Blues II is een bluetooth loopset, die gekoppeld kan worden met een telefoon met  bluetooth functie. Met deze lus en de hoortoestellen op het ringleiding programma kan dan handsfree een (mobiel) telefoon gesprek worden gevoerd. De lus maakt deel uit van het zeer uitgebreide CIBS systeem dat misschien later dit jaar op de markt komt.
Progress Hearing  Prijs € 230


Bluetooth Solution kit
De Bluetooth loopset van GN Resound heeft als voordeel dat twee apparaten (met bluetoothfunctie)  tegelijk gekoppeld kunnen worden met de loopset. Iemand kan bijvoorbeeld op zijn werk een koppeling maken met zijn werk telefoon, maar ook bereikbaar zijn voor zijn mobiele telefoon.
GN Resound   Prijs € 150

Ringleiding perikelen

Heel veel mensen hebben problemen met hun ringleiding (of IR/FM apparatuur) als ze overgaan op digitale TV of een flatscreen TV. Het probleem heeft vooral te maken met de manier waarop de ringleiding aangesloten moet worden.
In de meeste gevallen geldt dat de ringleidingversterker of de Infrarood/ FM zender aangesloten moet worden aan de digitale tuner (het kastje dat geleverd wordt door de televisie provider). Dit kan via de line-out/ audio-out of de scart aansluiting. Als de scart aansluiting van de digitale tuner al 'bezet' is, dan kunt u gebruik maken van een scart- adapter.

Mensen die een flatscreen TV kopen met een 'ingebouwde' tuner/receiver (de zgn. CAM kaart) en alleen maar HDMI aansluitingen, hebben echt een probleem! Aansluiting van ringleiding wordt dan vreselijk lastig en duur. Bij de keuze van de TV is het belangrijk om te letten op de aansluitmogelijkheden; Aanwezigheid van een line-out of scart aansluiting is noodzakelijk.

Luisteren naar muziek

Direct Audio Input
Veel slechthorenden vinden het  luisteren naar muziek via het ringleiding programma van hun hoortoestel niet prettig. Een hoortoesteldrager wees ons op een al lang bestaande, maar niet zo bekende manier om naar muziek te luisteren: via Direct Audio Input (DAI). Voorwaarde is dat het hoortoestel een aansluitmogelijkheid heeft voor audioschoentjes. De geluidsbron wordt via een snoertje  verbonden met de hoortoestellen en de muziek komt dus direct de hoortoestellen in. Deze directe overdracht van geluid betekent dus geen verlies van kwaliteit en veel slechthorenden vinden dat ze op deze manier beter van muziek kunnen genieten. Audioschoentjes en audiosnoertjes zijn te koop via de audicien. U kunt bij Oorakel een informatieblad aanvragen over luisteren naar muziek met een overzicht van hulpmiddelen voor slechthorenden. 

Boeken en websites

Boek over Ménière
Het boek "Je ziet het niet maar we hebben het wel" is een verzameling verhalen van mensen die de ziekte van Ménière hebben. Mensen met de ziekte van Ménière hebben last van aanvalsgewijze draaiduizeligheid gepaard gaande met een verminderd gehoor en oorsuizen. Soms bestaat er ook een vol gevoel of druk in het oor. De ziekte kan zeer ingrijpend zijn en dit boek kan helpen om bij de omgeving meer begrip te kweken.
Minke van Tricht,  €17,95  ISBN 9789087591519

Tips
Wendelina Timmerman van Hooridee schreef een handig boekje vol tips en adviezen. Het boekje is bedoeld voor iedereen die zelf slechthorend is of die iemand met gehoorverlies in de naaste omgeving kent. Het boekje heet 'Beter communiceren bij Gehoorverlies: tips en advies en informatie" Er staat informatie in over diverse onderwerpen, zoals het audiogram, hoortoestellen en andere hoorhulpmiddelen en waar je allemaal op kunt letten bij het communiceren met anderen. Het boekje is gratis te downloaden via www.hooridee.nl/brochure.pdf

101 vragen over horen
De Nationale Hoorstichting heeft een boek uitgebracht met 101 vragen en antwoorden over het gehoor. De vragen zijn ingedeeld in 7 thema's: Geluid, oren en horen, Een verminderd gehoor, Medische zaken, Begeleiding, behandeling en informatie, Gehoorbescherming, Hoortoestellen- en implantaten en Andere hoorhulpmiddelen. Het boek is voor € 9,95 te koop via de boekhandel, winkels van Beter Horen en HoorProfs en via www.doof.nl. Nic van Son, 101 vragen over horen, heldere antwoorden op de meest gestelde vragen over het gehoor. ISBN 978-902154902-6

Film 'Vergeten Geluiden
De film 'Vergeten Geluiden' is een documentaire van 30 minuten over twee mensen die plotseling hun gehoor hebben verloren. Cor Toonen is door een ongeluk in zijn jeugd doof geworden. Hanneke Verkade is altijd blijven zoeken naar een oplossing van de doofheid en heeft voor een CI gekozen. Beiden vertellen in de film tegen welke obstakels je oploopt als je niet meer kunt horen. Ook voegen ze hun ervaringen samen in een kunstproject. Cor draagt een zelfgeschreven gedicht voor en Hanneke heeft een bijpassend schilderij gemaakt. De DVD  van de documentaire is te verkrijgen via de website www.doof.harmrieske.nl of stuur een e-mail naar plotsdoof@gmail.comSOAP!
De website van SOAP! is helemaal vernieuwd. SOAP! streeft naar meer en betere Nederlandstalige ondertiteling voor doven en slechthorenden. Op de website is veel informatie te vinden over ondertiteling. Ook staat er een lijst in van Nederlandstalige films en programma's met ondertiteling. Bestellen van DVD's  via de website is mogelijk. Bovendien is er een ondertitelingskrant verschenen met informatie op het gebied van ondertiteling. Deze krant is een jaarlijkse uitgave van SOAP!. Nieuwsgierig? Kijk op www.ondertiteling.nu of download de krant via  www.ondertiteling.nu/ondertitelkrant2010.pdf

Treesound
Het bedrijf Treesound levert naast allerlei geluidsapparatuur, ook gehoorbescherming.  Bovendien kan bij dit bedrijf advies gevraagd worden over verbetering van akoestiek van gebouwen.  Zie www.treesound.nl 

Diversen

Tinnitus boxen
De luidspreker Leeuwerik T1 is een actieve mono luidspreker. De luidspreker maakt gebruik van de Kalkmann techniek. De ingebouwde versterker zorgt voor een onvervormd en constant vermogen. De Leeuwerik kan direct worden aangesloten op een audiobron zoals een Ipod, MP3 speler, CD speler etc. De eigenschappen van de actieve luidspreker schijnen soms een positief effect te kunnen hebben op tinnitus. Op de website www.multicaresystems.nl zijn geluiden te downloaden voor mensen die last hebben van tinnitus.
Multi Care Systems 

In dit nummer

In deze editie van de nieuwsbrief vindt u:

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Meld u dan af.

Oorakel