Is deze e-mail slecht leesbaar? Bekijk de e-mail in uw browser!


Nieuwsbrief maart 2011

15-04-2011

Inleiding

In deze nieuwsbrief wordt weer aandacht besteed aan allerlei nieuwe hulpmiddelen met name hulpmiddelen die gebruik maken van bluetooth. De ontwikkeling van deze producten voor slechthorenden gaat heel snel. 


De bluetooth technologie wordt gebruikt voor mobiel bellen  maar kan intussen ook gebruikt worden voor vaste telefonie en het luisteren naar TV en andere audio-apparatuur. Omdat mobiel bellen voor veel slechthorenden lastig is, gaan we wat dieper op dit onderwerp in.

Verder laten we een aantal nieuwe producten zien die waarschuwen dat de deurbel, telefoon of wekker gaat. Natuurlijk ook weer aandacht voor interessante boeken en websites en tot slot nog een overzicht van scholingsdata voor audiciens.

 

Mobiel bellen

Het is voor een slechthorende niet altijd makkelijk om een goede mobiele telefoon te vinden. Niet alle mobiele telefoons hebben genoeg versterking en het komt vaak voor dat een mobiele telefoon storing geeft op het hoortoestel.

Bij de aanschaf van een mobiele telefoon kan het handig zijn om te letten op de HAC waarde (HAC = Hearing Aid Compatibility). Deze waarde bestaat meestal uit een M en een T waarde. De M staat voor Microfoon en de T voor Telecoil (inductie  of ringleiding).  Als de M-waarde 3 of 4 is dan is de kans groot dat de mobiel goed te gebruiken is met een hoortoestel. Als de T-waarde 3 of 4 is, dan kan de mobiel meestal gebruikt worden met het hoortoestel op het ringleiding programma (t-stand). Het is ook afhankelijk van het type hoortoestel of er al of niet storing optreedt.

Andere opties voor mobiel bellen zijn het telefoneren met het hoortoestel  op het ringleiding programma en gebruik maken van een:
* loopset, die via een draad verbonden wordt met de mobiele telefoon
* Bluetooth loopset (u heeft dan een mobiel met bluetooth nodig)

Bij sommige hoortoestellen is een speciale accessoire aan te schaffen, die gekoppeld kan worden met een (mobiele) telefoon. Deze streamers werken ook via Bluetooth. Bij Oorakel kunt u een informatieblad aanvragen met een overzicht van alle bluetooth loopsets. We hebben ook een informatieblad met alle streamers.

Hieronder een aantal nieuwe producten voor slechthorenden om mobiel te bellen.

Sydney

Deze mobiele telefoon heeft een behoorlijke versterking (30dB) en toonregelaar. Het belvolume is regelbaar tot 100 dB. De telefoon heeft een SMS functie, trilfunctie, SOS knop en bluetooth. De mobiel is te gebruiken met hoortoestel op het ringleidingprogramma (of dit goed werkt is afhankelijk van het soort hoortoestel).

Leverancier Hoorexpert. Prijs ca. € 119

Amplicom Power Tel 6000

Mobiele telefoon met een versterking van 30 dB, geluidsinstelling voor hoge en lage tonen en belvolume tot 100 dB. De telefoon heeft SMS, trilfunctie, 3 voorkeuze toetsen, bluetooth en een valsensor. M4/T4

Leverancier Telefoon Totaal. Prijs € 119

 

CM BT 2

De CM BT 2 kan gekoppeld worden met een (mobiele) telefoon met bluetooth, maar is ook geschikt voor luisteren naar muziek. Eigen stem is hoorbaar bij een gesprek. Er kan een hoofdtelefoon worden aangesloten.

Leverancier Hoorexpert; Prijs € 100

Amplicom NL200

Bluetooth loopset voor een snoerloze verbinding met een mobiele telefoon met bluetooth (2.0+). De hoortoestellen moeten wel beschikken over een ringleidingprogramma. De loopset heeft een volumeregelaar en wordt geleverd met een oplader (AAA batterij).

Leverancier Telefoon Totaal.  Prijs € 80

 

N.B. De producten van Hoorexpert en Telefoon Totaal zijn te koop via de audicien of via internet

Luisteren naar TVCIBS Audio


De CIBS Audio bestaat uit een Audiostreamer en een Maestro. De Audiostreamer kan geluid van TV, Audio, vaste telefoon, mobiele telefoon en deurbel doorgeven aan de Commidt Maestro. Als deurbel gaat of mobiel gaat tijdens het TV kijken, dan wordt dit signaal doorgegeven. Zodra de Maestro lus om de hals hangt en de hoortoestellen op het ringleidingprogramma staat, krijgt de slechthorende krijgt het geluid  direct in de hoortoestellen te horen. De Maestro heeft ook een koptelefoon aansluiting. Het systeem werkt met bluetooth.

Het systeem is ook nog uit te breiden met een extra microfoon (de Liberto) . De Liberto is een microfoon, die gedragen kan worden door de spreker. De spraak komt dan via de Maestro lus, direct in de hoortoestellen terecht.
De Maestro en de Liberto kunnen ook buitenhuis gebruikt worden.

Leverancier Progress Hearing. Prijs CIBS Audio  € 600; Prijs Liberto € 230.

Luisterhulp

Pockettalker

De Pockettalker is een eenvoudige luisterhulp met volumeregelaar en toonregelaar. Deze luisterhulp kan gebruikt worden als iemand geen hoortoestellen draagt of kan dragen, maar spraak toch versterkt moet worden. Het versterkte geluid komt via een hoofdtelefoon in de oren terecht. De Pockettalker is ook te gebruiken in combinatie met hoortoestellen; de hoofdtelefoon wordt dan vervangen door een halslus en het versterkte geluid komt via het ringleiding programma in de hoortoestellen terecht.

Leverancier Hoorexpert. Prijs € 125

Wek en Waarschuwing

Het is natuurlijk heel lastig als mensen de deurbel of telefoon niet horen. Gelukkig zijn hier hulpmiddelen voor. Mensen met een gehoorverlies van 60 dB of meer kunnen een compleet systeem vergoed krijgen van de zorgverzekering!  Dit betekent dat de slechthorende of dove persoon dag en nacht gewaarschuwd wordt voor geluiden in huis (deurbel, telefoon, rookmelder en wekker).

Mensen die een minder groot gehoorverlies hebben, moeten de hulpmiddelen zelf betalen. Gelukkig komen er steeds meer betaalbare artikelen op de markt.

TCL190
Dit is een wekker die kan wekken met geluid, flits en/of tril signaal. Het trilkussen werkt draadloos. Het geluid van de wekker kan op verschillende toonhoogten worden ingesteld en heeft een maximaal volume van 90 dB. Het is mogelijk om de telefoon aan te sluiten op de wekker (dus bij het overgaan van de telefoon begint de wekker te trillen, flitsen of geluid te geven).

Leverancier Telefoon Totaal. Prijs € 80
Amplicom RingFlash 100
De RingFlash kan aangesloten worden op elke telefoon en geeft een flits signaal en geluidsignaal. Het geluidsignaal is instelbaar en heeft maximaal volume van 95 dB. Er zijn 3 beltonen mogelijk. De RingFlash 200 kan ook nog aangesloten worden op een draadloze deurbel. Voor de deurbel is een ander geluidssignaal dan voor de telefoon. De RingFlash 250 heeft een aansluit mogelijkheid voor rook of gas melder. Er kan een trilkussen aangesloten worden op de RingFlash.

Leverancier Telefoon Totaal. Prijs Ring & Flash 100 vanaf € 34 en Ring & Flash 200 vanaf  € 60.

TravelTim
Deze reiswekker geeft op het wek tijdstip een stevig trilalarm of een zoemgeluid.  De TravelTim beschikt over een extra aansluiting voor een trilkussen.

Leverancier Hoorexpert. Prijs € 39
LiveMax

Een handzame reiswekker met een trilalarm en een zoemer. Er kunnen 2 wek tijden ingesteld worden. Ook de temperatuur wordt weergegeven.

Leverancier AnnieS-HGT. Prijs € 40

Boeken en websites


Survival gids voor slechthorende kinderen


In de reeks 'Lach en Leer' verschenen diverse 'survivalgidsen' geschreven voor kinderen. Onder andere over ADHD, Overgewicht, Dyslexie en nu dan over gehoorverlies.

Er wordt op heldere wijze uitgelegd wat een gehoorprobleem precies is. Ook is er aandacht voor hoortoestellen en aanvullende hulpmiddelen. Hoe kun je contact maken met je klasgenoten? Wat is spraakafzien, gebarentaal en liplezen? Allemaal handige informatie en tips en vol begrip geschreven voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

De Gehoorstoornis Survivalgids door Nico de Braeckeleer i.s.m. prof. dr. E. de Leenheer; Abimo Uitgeverij; ISBN 978905326910 128; € 11,95
www.abimo-uitgeverij.com

 

De CG-raad heeft een handige website gelanceerd met informatie over belastingaftrek van ' bijzondere ziektenkosten' . Als u in 2010 veel geld kwijt was aan bijvoorbeeld hoortoestellen en medicijnen, dan is het de moeite waard om deze website te bekijken: www.meerkosten.nl

Stichting Audicien register

Ook dit jaar kunnen audiciens bij Oorakel een scholing volgen waarmee 15 StAr punten te verdienen zijn. Op onderstaande data zijn scholingen gepland waarvoor u zich nog kunt inschrijven.De cursussen gaan door bij aanmelding van 6 audiciens. De kosten voor een cursus bedragen € 45.

Amsterdam: op maandag 20 juni en 10 oktober

Groningen: op dinsdag 22 maart en 27 september

Leeuwarden: op vrijdag 14 oktober

Leiden: op maandag 26 september

Utrecht: op dinsdag 26 april en vrijdag 23 september

Zwolle: op dinsdag 29 maart en 11 oktober

Via mailto:info@oorakel.nl kunt u meer informatie ontvangen over deze cursus en/of u inschrijven.

In dit nummer

In deze editie van de nieuwsbrief vindt u:

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Meld u dan af.

Oorakel