Is deze e-mail slecht leesbaar? Bekijk de e-mail in uw browser!


Nieuwsbrief maart 2012

08-11-2012

Oorakel nieuwe stijl

Het afgelopen jaar zijn er heel wat veranderingen geweest bij Oorakel. Oorakel Leiden is de enige vestiging die nu nog open is. De hulpmiddelenruimte in Leiden waar heel veel mensen de afgelopen jaren gebruik van hebben kunnen maken is per 24 april 2012 gesloten. Oorakel verhuist dan naar Den Haag. De mogelijkheid om individuele bezoekers te ontvangen  voor advies en voorlichting vervalt. Voor vragen kunt u bellen met 071 - 523 42 42 of een e-mail sturen naar info@oorakel.nl.

U kunt ook na de verhuizing uiteraard nog steeds bij ons terecht met al uw vragen over doofheid, slechthorendheid, spraaktaalmoeilijkheden en hoorhulpmiddelen. Dit kan via de telefoon, per e-mail of via het internet.  Ook blijft het mogelijk om aan groepen een presentatie of workshop te geven. En u blijft ons tegenkomen op informatiemarkten, bijeenkomsten en beurzen. Informeer gerust naar de mogelijkheden!

Voor het bekijken en uitproberen van hulpmiddelen kunt u terecht op verschillende plaatsen in Nederland. Een aantal Audiologische Centra en een paar audiciens bieden de mogelijkheid om hulpmiddelen uit te proberen. U kunt bij Oorakel navragen waar deze mogelijkheid bestaat.

Telefoons

Rimini
MCS heeft een nieuwe DECT telefoon: Rimini. Deze telefoon heeft een versterking tot 27 dB, een luid belsignaal met flits, een luidsprekerfunctie en grote toetsen. Er kunnen 5 extra handsets worden aangesloten.
Leverancier MCS. Prijs € 79Amplicomms PowerTel 700
Deze DECT telefoon heeft ook behoorlijke versterkings mogelijkheden. De toon kan op verschillende manieren worden ingesteld. Naast een luid belsignaal is er een flitssignaal. Deze telefoon heeft een boost knop en luidsprekerfunctie.
Leverancier Telefoontotaal. Prijs € 80

Mobiele telefoons

Vegas
Deze mobiele telefoon met "clamshell" model heeft een versterkt volume tot 35 dB. De mobiel heeft een SOS knop en drie voorkeuze toetsen. De bluetoothfunctie geeft de mogelijkheid om de mobiel te beluisteren via een bluetooth loopset of streamer.
Leverancier Hoorexpert. Prijs € 149
Tiptel Ergophone
Tiptel heeft een aantal mobiele telefoons op de markt gebracht voor slechthorenden. De Ergophone 6010 heeft een luid bel en spreekvolume, trilalarm, SOS functie en SMS. De Ergophone 6020 en 6030 hebben een clamshell model en een geïntegreerde camera.
Leverancier Tiptel. Prijs € 70 (6010), € 130 (6020)
Panasonic
Er zijn van Panasonic ook enkele mobiele telefoons op de markt die geschikt kunnen zijn voor slechthorenden. De Panasonic KX TU 301 heeft een luid spreek- en belvolume, SMS functie, SOS toets en luidsprekerfunctie. De Panasonic KX TU 311 heeft aanvullend ook nog bluetoothfunctie en een HAC waarde M3/T3.
Leverancier Tiptel. Prijs € 85 (TU 301), €110 (TU 311)
Doro 610
De Doro 410 heeft inmiddels een opvolger: de Doro 610. De Doro 410 is in 2010 door de consumentenbond gekozen tot beste seniorenmobiel. Het geluid is goed en kan versterkt worden. Bovendien kunnen hoortoesteldragers het toestel ook gebruiken via inductie (dus met hoortoestel op het ringleidingprogramma). De Doro 605 en 610 zijn vergelijkbaar met de Doro 410 met als enige verschil dat de Doro 605 geen bluetooth functie heeft.
Leverancier Slechtziend. Prijs vanaf € 126
Milano
Deze mobiel heeft de mogelijkheid van spraakversterking tot 25 dB en een toonregelaar. Extra mogelijkheden zijn valdetectie en een medicijnklok. De Milano heeft een SOS knop en drie voorkeuze toetsen.
Leverancier MCS. Prijs € 149

Wekkers

Bellman trilwekkers
Bellman heeft nieuwe wekkers, ditmaal met een digitale klok. Er is een wekker met hard geluid en trilsysteem (BE 1350), een wekker met flitssignaal, nachtlamp, geluid en tril  en de mogelijkheid om gewaarschuwd te worden als de telefoon overgaat (Pro BE 1370). Daarnaast is er nog een wekker die gebruikt kan worden bij het Bellman wek- en waarschuwingssysteem (BE 1380).
Leverancier MCS, prijs € 90 (BE 1350) en € 125 (BE 1370)

Amplicomms trilwekker
Amplicomms heeft nu ook een digitale trilwekker: Aplimcomms TCL 200. Deze wekker heeft een losse trilschijf. Wekken kan gebeuren via de trilschijf, met geluid (toon en volume zijn instelbaar) en met flits. Het is een sprekende klok, maar helaas niet in het Nederlands (wel Duits, Engels, Frans, Italiaans en Spaans). De telefoon kan aangesloten worden op de wekker, zodat de wekker een signaal geeft als de telefoon overgaat.
Leverancier Telefoontotaal. Prijs € 75

Amplicomms reiswekker TCL210
Deze reiswekker heeft de keuze uit drie weksignalen: geluid (met 3 toonsoorten), flits en trilsignaal. De wekker is 12 x 7 x 3 cm en is ook goed te gebruiken als keukentimer.
Leverancier Telefoontotaal. Prijs € 40

Aansluitproblemen

Mensen die een nieuwe TV aanschaffen of overgaan op digitale TV, hebben vaak het probleem dat ze niet weten hoe ze hun ringleiding of Infrarood/FM apparatuur moeten aansluiten.

In een aantal gevallen is er echt een probleem, omdat er geen analoge aansluiting beschikbaar is op de TV (geen scart, hoofdtelefoon uitgang of line-out).

Als er op de TV alleen een HDMI aansluiting zit, dan kan gebruik gemaakt worden van een CYP AU 11 D kastje. Als er alleen optische aansluiting is dan kan de converter van Hoorexpert gebruikt worden.

Sennheiser is leverancier  van CYP AU 11D. Prijs € 70. Hoorexpert levert een converter die aan te sluiten is op een digitale optische of coax aansluiting.

Boeken en interessante weetjes

101 vragen
De Nationale Hoorstichting heeft het boek: 101 vragen over oorsuizen en andere hoorproblemen. Dit boek gaat over oorsuizen en andere hoorproblemen, zoals meniere, hyperacusis, otosclerose en brughoektumor. Het boek is te bestellen via de Hoorstichting of te koop in de boekwinkel.
Auteur Nic van Son. ISBN 99789021551401. Uitgeverij Kosmos Uitgevers.. Prijs € 12,95

Wat zeg je?
In het boekje "Wat zeg je" wordt een dag uit het leven van een slechthorende jongere beschreven. Marieke de Jong is de auteur ; zij is zelf slechthorend en schrijft ook columns in Horen Magazine. De illustraties zijn gemaakt door Carolien Hankel (ook slechthorend) en het boekje is haar afstudeerproject  voor de kunstacademie . Het boekje is te koop als paperback of hardcover. Meer informatie over dit boekje is te vinden op de website Atelier Lajeune.

Wij horen met onze ogen
Het boek "Wij horen met onze ogen!" is geschreven door Désirée Lageweg (slechthorend) en staat vol ervaringen van slechthorenden. Het boekje is geschreven om meer bekendheid te geven aan slechthorendheid. Het boek is geschreven voor mensen die privé of in hun werk te maken hebben met slechthorenden of die zelf last krijgen van gehoorverlies. Prijs € 12,50 ISBN 978-90-8570-949-7

Ongehoord Hard
Ongehoord Hard is een documentaire over Gaby Kaihatu, een succesvol zangeres en muziekdocente met een gehoorprobleem. Ze kampt met  tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid). Het is een film over de confrontatie van een gepassioneerd musicus met 'verborgen gebreken'. Een relaas over haar zoektocht, strijd en dilemma's, zowel privé als op de werkvloer. De film van 30 minuten schetst op indringende wijze de impact van gehoorschade bij professionele musici, maar is ook interessant voor iedereen die muziek beoefent of van muziek houdt.
Een DVD van deze film is gratis te bestellen via www.ongehoordhard.nl

Hoorbeleving
Makker Hoorspecialisten en de Berengroep hebben samen Hoorbeleving opgezet. Hier kunnen slechthorenden en professionals terecht voor informatie en advies, lezingen en presentaties en het uitproberen van hulpmiddelen. Meer informatie is te vinden op de website www.hoorbeleving.nl

Stichting Audicienregister

Scholing Oorakel
In het kader van de StAr certificatie kunnen audiciens een cursus volgen bij Oorakel. In Leiden wordt deze cursus nog 2 keer gegeven: op donderdag 19 april 2012 van 13.30 - 16.30 uur en op vrijdag 20 april 2012 van 9.30 - 12.30 uur. De kosten van de scholing bedragen € 45.

Via info@oorakel.nl kunt u meer informatie ontvangen en/of u inschrijven voor de cursus.

In dit nummer

In deze editie van de nieuwsbrief vindt u:

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Meld u dan af.

Oorakel