naar het menu naar de content Oorakel informatie & advies
U bent hier: Home / Vraagbaak / verstaan 

verstaan - Vraag

Vraag

Is er een cursus "Spraak afzien"? En zo ja waar wordt die gegeven

Antwoord

Voor een cursus spraakafzien (individueel of in groepsverband) kan men gewoon terecht bij een logopedist in de omgeving. Wel is het aan te raden om een logopedist te zoeken die ervaring heeft met slechthorenden en doven, omdat dat over het algemeen prettiger werkt. Logopedisten kan men vinden in de telefoongids, maar u kunt ze ook opvragen bij ons via info@oorakel.nl. Op de website www.pragmaprojects.com/liplezenleren is een overzicht te vinden van logopedisten die ervaring hebben met spraakfzien (lessen en cursussen). Ook bij een Audiologisch Centrum wordt vaak een cursus spraakafzien aangeboden (zie www.fenac.nl voor adressen).

U kunt aan uw huisarts of specialist (KNO-arts of audioloog) vragen om een verwijzing naar een logopedist of naar het Audiologisch Centrum. De lessen spraakafzien worden dan via de ziektekostenverzekering vergoed, hoewel veel verzekeringen een grens stellen aan het aantal te vergoeden lessen (per jaar).

Verder wijzen wij u ook op de cd-rom Liplezer. Hiermee kunt u thuis oefenen met spraakafzien. Meer informatie en bestellen: www.liplezer.com.

De commissie Totale Communicatie van de NVVS heeft verschillende regionale oefengroepen, waarbij men zich kan aansluiten. Deze groepen oefenen het spraakafzien en ook ondersteunende gebaren. Hierbij geldt dat men er over het algemeen goed aan doet om eerst de basis te leren bij een logopedist, en dan verder te oefenen bij de NVVS.
Op de internetsite www.stichtinghoormij.nl/pages/nl-nl/slechthorendheid/oefenen-met-spraakafzien staan een aantal oefeningen waarmee u uw vaardigheden met spraakafzien kunt vergroten.

Veel succes!
« terug

Klik op de tekst om de gehele vraag en het antwoord te kunnen lezen!

U kunt ook zoeken in oudere vragen door het invullen van een trefwoord in het zoekvak rechts boven.

  ©2019 Oorakel informatie & advies - info@oorakel.nl - 070 - 3848308 - powered by e-Boys  
home | colofon | sitemap |